Advies

Waarop moet je letten bij de aankoop van een elektrische fiets? 5 praktische tips

Een elektrische fiets is natuurlijk geen kleine investering. Je wilt optimaal fietsplezier van je nieuwe e-bike, dus het is belangrijk dat je een goede keuze maakt wanneer je een e-bike aanschaft. In dit blog leggen we uit waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een elektrische fiets.

1. De actieradius

De actieradius is de afstand die je kunt afleggen met de ondersteuning van de accu voordat je deze weer moet opladen. Zorg bij aankoop altijd voor ruim voldoende actieradius. De actieradius wordt altijd onder gunstige omstandigheden weergegeven. Bij het bepalen welke actieradius jij nodig hebt voor jouw nieuwe elektrische fiets is het belangrijk ook rekening te houden met hoe jij omgaat met de fiets. Denk bijvoorbeeld aan het landschap dat je berijdt en de mate van ondersteuning die je wilt gebruiken. Lees meer over de actieradius van elektrische fietsen.

2. Het aantal en type versnellingen

Aantal versnellingen

De meeste elektrische fietsen hebben 3, 7 of 8 versnellingen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van hoe je de fiets gaat gebruiken. Wanneer je enkel op vlakke ondergronden lange afstanden fietst, is 3 vaak voldoende. Een elektrische fiets met 7 of 8 versnellingen raden we aan wanneer je meer verzet wil. Ook is dit een goede keuze wanneer je op heuvelachtig terrein wilt fietsen of veel in de stad fietst en vaak moet stoppen voor bijvoorbeeld een stoplicht. Hierdoor zal je vaker moeten schakelen en is een groter aantal versnellingen dan ook aan te raden.

Type versnellingen

Elektrische fietsen hebben een naaf versnelling of derailleur versnelling. Bij een naafversnelling is het schakelsysteem geplaatst in de naaf van het achterwiel. De naafversnellingen die wij gebruiken op onze e-bikes zijn vrijwel altijd van Shimano Nexus, een van de meest kwalitatieve systemen op de markt. Je kunt dan kiezen tussen Shimano Nexus 3, 7 en 8. Het voordeel van een naaf versnelling is dat deze weinig onderhoud vergt. Dit komt doordat de draaiende onderdelen zijn verwerkt in de naaf van het achterwiel, waardoor er geen vuil bij komt. Bij een derailleur versnelling is het systeem geplaatst buiten het achterwiel met als voordeel dat onderdelen eenvoudig te vervangen zijn. Ook zijn derailleur versnellingen veelal wat voordeliger dan naaf versnellingen. Daarnaast lopen deze systemen erg soepel. Een derailleurversnelling is dus voordeliger in zowel aanschaf als reparatie. Onderhoud aan dit systeem zal echter wel wat meer frequent nodig zijn.

3. Plaatsing van de motor

De plaatsing van de motor is van invloed op de fietservaring, het is dus belangrijk om hier goed over na te denken en te testen wat voor jou de meest prettige fietservaring oplevert. Vrijwel al onze elektrische fietsen hebben een voorwielmotor of middenmotor.

E-bikes met middenmotor

De afgelopen jaren hebben we een opmars gezien van de middenmoter in elektrische fietsen. Bij deze fietsen is de motor geplaatst op de trapas van de fiets. Dit zorgt voor een hele natuurlijke fietservaring, doordat dit ook het punt is waar je zelf kracht zet bij het fietsen. Mede door deze prettige fietservaring zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets met een middenmotor. Vaak heeft een middenmotor ook meer kracht, wat deze uitermate geschikt maakt voor heuvelachtig terrein.

E-bikes met voorwielmotor

Bij deze fietsen is de motor op het voorwiel geplaatst. Hierdoor krijg je meer het gevoel dat je door de fiets vooruit wordt getrokken. De plaats waar kracht wordt gezet door de motor is anders dan de plaats waar jij zelf kracht zet. Of je dit fijn vindt of niet is heel persoonlijk. Sommige mensen vinden het erg prettig om het gevoel te hebben dat ze flink geholpen worden, dan is een elektrische fiets met voorwielmotor erg geschikt. Elektrische fietsen met voorwielmotor zijn vaak een stukje voordeliger dan elektrische fietsen met een middenmotor.

Welke merken middenmotor zijn er?

4. Jouw budget

De grote diversiteit aan elektrische fietsen maakt ook dat er een diversiteit is in de aanschafprijzen en specificaties van deze fietsen. Het is hierom verstandig om vooraf na te denken over het budget dat je hebt voor een nieuwe elektrische fiets en wat je ermee wilt gaan doen. Wij hebben e-bikes in verschillende prijsklassen. Voor elk budget hebben we e-bikes in ons assortiment die aansluiten bij je wensen, van goedkope elektrische fietsen tot luxere modellen zoals e-bikes met riem. Kom gerust een kijkje nemen in onze showroom of bestel direct online.

5. Maak een proefrit

We hebben regelmatig bezoekers ontvangen in een van onze Experience Centers die binnenkomen met bepaalde specifieke wensen en voor een nieuwe elektrische fiets. Toch vragen we altijd even een proefrit te maken op fietsen met andere kenmerken dan de wens vooraf. Dit zorgt ervoor dat je een goed onderscheid kan maken tussen de kenmerken, het komt dan ook voor dat een elektrische fiets koopt die vooraf niet “aansloot bij de wensen”, maar achteraf de beste keuze bleek.

Wij raden aan om dan ook een bezoek te brengen aan onze belevingscentra. Kom gerust langs voor vrijblijvend advies en een proefrit op diverse modellen. Zo ben je zeker van dat je de juiste keuze maakt.

Hulp nodig bij het kiezen van jouw ideale E-bike?

Met vijf korte vragen krijg je direct te zien welke e-bikes het beste aansluiten bij jouw wensen!