E-bikes vergelijken, waarop te letten?

E-bikes vergelijken, waarop te letten?

Natuurlijk gaan we bij Profibike altijd voor het beste resultaat. We vinden het dan ook enorm belangrijk dat je de elektrische fiets kiest die het beste bij je past. Maar elektrische fietsen vergelijken, hoe doe je dat nu? In dit blog leggen we je alles uit over het vergelijken van elektrische fietsen.

Waarop te letten bij ebikes vergelijken?

Natuurlijk is het belangrijk te kijken naar bepaalde specificaties van de elektrische fiets. Denk hierbij aan:

  • Motorplaatsing
  • Aantal versnellingen
  • Versnellingssysteem
  • Type remmen
  • Accu inhoud

Motorplaatsing

Hierbinnen heb je een drietal keuzes; een motor in het voorwiel, in het achterwiel of een elektrische fiets met middenmotor. Elke motorplaatsing heeft haar eigen rijeigenschappen. Een elektrische fiets met middenmotor geeft de meest natuurlijke fietservaring. De motor geeft immers ondersteuning op de plaats waar je zelf kracht zet. Bij een elektrische fiets met een motor in het voor of achterwiel heb je de ervaring dat je vooruit getrokken dan wel geduwd wordt.

Welke motorplaatsing je voorkeur heeft, is enorm persoonlijk. We adviseren je dan ook om een proefrit te maken op de diverse motorplaatsingen in een van onze experience centers.

Aantal en type versnellingen

Daarnaast belangrijk te kijken naar het aantal versnellingen. Gebruik je je e-bike niet zo vaak en enkel op vlakke wegen, dan zal drie versnellingen vaak voldoende zijn. Maak je graag langere tochten of fiets je regelmatig in een heuvelacht gebied? Ga dan voor 7 of meer versnellingen.

Daarnaast belangrijk te kijken naar het type versnelling. Grofweg maken we hierin onderscheid tussen naafversnellingen en derailleurversnellingen. Wanneer je elektrische fietsen gaat vergelijken is het belangrijk hiermee rekening te houden.

Type remmen

Ook hier geldt eenzelfde verhaal; bij licht tot normaal gebruik zal je aan v-brakes voldoende hebben. Maar bij het vergelijken van e-bikes kom je er al snel achter dat er een grote hoeveelheid remtypen mogelijk zijn. Naast V-brakes zijn rollerbrakes en schijfremmen een veel gekozen optie. Rollerbrakes zien we voornamelijk op elektrische stadsfietsen, waar schijfremmen vaak worden gemonteerd op de meer sportieve modellen.

Accu inhoud

Daarnaast is het belangrijk jezelf vooraf de vraag te stellen hoeveel kilometer je wilt kunnen fietsen op één acculading. Afhankelijk daarvan kies je een accugrootte, die wordt uitgedrukt in ampère of wattuur. We adviseren je altijd hier wat ruimte in te houden. Na verloop van jaren zal de accu altijd wat in kracht afnemen, daarnaast zien we vaak dan men, na de aankoop van de eerste e-bike, langere afstanden gaat fietsen.

Bij het vergelijken van e-bikes is het dus belangrijk dat ook daar goed naar wordt gekeken.

Kortom

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, maar een elektrische fiets is natuurlijk geen kleine aankoop. Daarom adviseren we je bij het vergelijken van elektrische fietsen zeker ook advies in te winnen bij een specialist. Neem gerust contact met ons op en we vertellen je er alles over!