Advies

De actieradius van een elektrische fiets

Natuurlijk wil je optimaal kunnen genieten van je elektrische fiets. Belangrijk dus dat de afstand die je hiermee kan afleggen met ondersteuning groter is dan de fietstocht die je wil maken. De actieradius van een elektrische fiets betekent niets anders dan “hoeveel kilometer kan ik rijden op één acculading?”.

In de basis zit het als volgt: Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe groter de actieradius. In dit artikel leggen we je uit waarop je moet letten bij aankoop, hoe het zit met de accu en de actieradius én welke factoren invloed hebben op de actieradius van jouw elektrische fiets.

Welke actieradius heb ik nodig voor mijn elektrische fiets?

De eerste vraag die we bezoekers van onze experience centers altijd stellen is: Hoe ver wil je kunnen fietsen op één acculading. Een grotere accu is immers duurder en soms is een fiets enkel bedoeld voor het doen van een boodschap of een fietstocht van maximaal 30 kilometer. Een grotere accu is dan absoluut niet nodig en je gaat toch niet te veel betalen?!

Bedenk dus vooraf met welk doel je een elektrische fiets koopt. Is dat voor korte ritjes of wil je de fiets ook gebruiken voor een langere fietstocht? Aan de hand daarvan kan je bepalen hoe groot de inhoud van de accu moet worden.

De e-bike accu en actieradius

Het aantal kilometers dat je kan afleggen met één oplaadbeurt is dus grotendeels afhankelijk van de inhoud van de accu. Deze wordt vrijwel altijd uitgedrukt in Ampères of Wattuur. Hoe meer van deze hoe groter de actieradius.

AmpèreWattuurMax. Actieradius
8,4Ah300Wh50 – 60 km
10,4Ah360Wh70 – 80 km
11,6Ah420Wh70 – 100 km
13Ah470Wh90 – 120 km
14,5Ah520Wh110 – 140 km

Ampères en wattuur, hoe zit dat?

Vrijwel alle E-bikes van dit moment zijn uitgerust met een Lithium-Ion accu die 36 volt produceert. Dit is meer dan voldoende om de motor van jouw elektrische fiets van kracht te voorzien.

Het aantal Wattuur van een accu is het aantal Ampère x het voltage. Dus een accu van 10Ah (Ampère) x 36 volt heeft een inhoud van 360 Wattuur.

Lithium-Ion accu’s

Zoals genoemd zijn vrijwel alle accu’s die je op dit moment vindt in een elektrische fiets van het type Lithium-Ion, zo ook alle modellen in het assortiment van Profibike! Dit moderne accutype maakt gebruik van bepaalde technieken waardoor de energie optimaal wordt opgeslagen. Daarnaast kenmerken deze accu’s zich doordat ze geen “geheugen” hebben.

Bij oudere accutypen was het zo dat de accu volledig leeggemaakt moet worden alvorens deze weer op te laden. Dit omdat deze accu’s een zogeheten geheugen hadden. Deed je dit niet dan werd de capaciteit van de accu langzaam maar zeker steeds kleiner. Lithium-Ion accu’s kennen dit probleem niet. Het is dus prima om deze accu op te laden wanneer die nog deels vol is. Toch adviseren wij de eerste drie oplaadbeurten de accu wel vrijwel leeg te rijden, om deze zijn maximale capaciteit te geven.

Wat is van invloed op de actieradius van een elektrische fiets?

Het aantal kilometers in de tabel hierboven is natuurlijk niet voor iedereen gelijk. Niet alleen de inhoud van de accu heeft invloed op het aantal kilometers dat je kan fietsen op één acculading.

Andere factoren hebben daarop ook een grote invloed. We nemen de belangrijkste kort met je door.

Bandenspanning
Zorg voor ongeveer 3 bar in de banden van jouw elektrische fiets. Een zachte band zorgt voor meer wrijving met het wegdek en heeft dus een negatieve impact op de actieradius.

Gewicht van de berijder
Natuurlijk is het gewicht van de berijder van invloed op het aantal kilometers dat je met een elektrische fiets kan rijden op één acculading. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste inhoud van de accu.

Ondersteuningsstand
Wil je een elektrische fiets kopen voor simpelweg een klein duwtje in de rug of verwacht je vaker van een zwaardere ondersteuning gebruik te maken? Bedenk dit bij het maken van jouw keuze.

Landschap
Vlakke wegen vragen natuurlijk minder van een e-bike motor, en daarmee de accu, dan een heuvelachtige omgeving. Wil je met jouw e-bike ook eens een tochtje in het mooie Limburg maken? Kies dan voor een accu met wat marge in de aangegeven actieradius.

Op sommige van deze factoren, waaronder de bandenspanning, heb je zelf natuurlijk invloed. Zorg er dan ook voor dat je deze zaken regelmatig controleert om de actieradius te maximaliseren.

Zorg voor marge in de actieradius “op papier”

Zoals gezegd is het allereerst belangrijk jezelf af te vragen wat het doel van jouw nieuwe elektrische fiets is. Zijn dat korte stukjes of ook langere afstanden? En hoe ver dan ongeveer? Wij raden altijd aan te kiezen voor een accu waarmee je wat marge hebt in het aantal kilometers dat de fiets op papier kan rijden op één lading, en de kilometers die jij ermee wil fietsen. Dit doen we om drie redenen:

Liever te veel dan te weinig
Een E-bike is niet zomaar een aankoop. Je wil er jaren plezier van hebben (en langer). Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn om er later achter te komen dat je liever een grotere actieradius had. Kies dus niet voor een accu met net voldoende capaciteit, maar houd hierin wat marge.

Overige invloeden
De actieradius die fabrikanten en leveranciers opgeven zijn vaak onder gunstige omstandigheden. Veel factoren hebben invloed op de actieradius van jouw elektrische fiets, deze factoren zullen niet zo optimaal zijn als bij de aangegeven actieradius.

Het E-bike effect
Vaak horen we van onze klanten dat ze sinds de aankoop van hun elektrische fiets grotere afstanden fietsen. Het wordt immers allemaal een stukje makkelijker. Waar men voorheen maximaal 30 kilometer op pad ging kan dit met een elektrische fiets prima over de 50 kilometer heen gaan. Houd hier ook rekening mee.

Nog vragen over de actieradius?

Hebben we je vraag niet beantwoord? Neem gerust contact met ons op of kom langs in één van onze experience centers. Onze fietsspecialisten vertellen je graag alles over elektrische fietsen en natuurlijk kan je proefrijden op de diverse modellen in ons assortiment.

Hulp nodig bij het kiezen van jouw ideale E-bike?

Met vijf korte vragen krijg je direct te zien welke e-bikes het beste aansluiten bij jouw wensen!